Maatberekening

 Opmeten rechte bank
khgbank

 • Breedte bank: De binnenruimte tussen de armleuningen. Wij adviseren om niet breder te gaan dan 200 cm. Bij deze bank zijn de kussen opgesloten, wij adviseren om kussens, voor vergelijkbare banken, de breedte 0,5 tot 1 cm smaller te maken, zodat het kussen zich kan vormen.
 • Zit diepte bank: Het totale zitgedeelte van de bank: zie tekening.
 • Rug hoogte bank: De totale afmeting van de rugleuning: zie tekening. Bij de bepaling van de rughoogte houdt er rekening mee dat u de dikte van het zitkussen in mindering brengt. Voorbeeld rughoogte van de bank is 45cm, dikte van het zitkussens is 10 cm, dan is de rughoogte 45cm -/- 10cm = 35cm. Hierbij adviseren wij een overstek van 2cm, zodat de rughoogte van uw kussen 37cm wordt.

 Opmeten hoek bank
Hoekbankpijlen

 • Zit diepte bank: Het totale zitgedeelte van de bank: zie tekening no. 1 en no. 2.
 • Afmeting zit breedte : De Breedte van de rug onder (no. 3 en 5) zijn dezelfde afmetingen als de breedte voor het zitgedeelte. Hiervoor dient u no. 3 en no. 5 op te meten. Voor bepaling van het zit gedeelte dient u 1x de zitdiepte in mindering te brengen, anders overlapt het ene zitkussen het ander. Voorbeeld : No. 3 = 200cm -/- 60 cm zitdiepte van no. 2 = zitbreedte van 140cm, zitbreedte no. 5 = 150cm.
 • Rug hoogte bank: De totale afmeting van de rugleuning: zie tekening No.7 en 8. Bij de bepaling van de rughoogte houdt er rekening mee dat u de dikte van het zitkussen in mindering brengt. Voorbeeld rughoogte van de bank is 45cm, dikte van het zitkussens is 10 cm, dan is de rughoogte 45cm -/- 10cm = 35cm. Hierbij adviseren wij een overstek van 2cm, zodat de rughoogte van uw kussen 37cm wordt.
 • Afmeting rug breedte : De breedte van de rug boven en de breedte van de rug onder op zithoogte gemeten (no. 3,4,5,6) minus 1x de dikte van het rugkussen, omdat in de hoek het ene rugkussen tegen de ander aankomt te liggen. Indien u exacte hoekkussens voor uw bank wenst, kunt u no. 3 en no. 5 het beste meten op zithoogte, indien u een kussen wenst van 8 cm dik, dan dient u deze maat op te meten op 8 cm hoogte vanaf onderkant rug.  Voorbeeld : No. 3 = 203 cm  (op 8 cm hoogte gemeten), no 4 = 210 cm no. 5 = 153 cm  (op 8 cm hoogte gemeten) no. 6 = 160 cm, dikte van de rugkussen is 8 cm. Afmeting rug breedte : 210 cm -/- 8 cm en 203 cm -/- 8c m = rugbreedte van 202 cm boven / 195 cm onder (rechte hoek rechts) en 160 cm boven / 153 cm onder (rechte hoek links).
 • Opmerking: Bij deze bank zijn de kussen opgesloten, wij adviseren om kussens, voor vergelijkbare banken, de breedte 0,5 tot 1 cm smaller te maken, zodat het kussen zich kan vormen.

Kussen indeling

Vanwege de vele mogelijkheden omtrent de indeling van kussens in een bank, kunt u het beste contact met ons op te nemen, zodat wij u van een goed advies kunnen voorzien.

Zitkussen strak

khgzitkussenstrakBij deze kussens heeft u te maken met 3 afmetingen (zie tekening):

 • Breedte (B)
 • Zit diepte (ZD)
 • Dikte (D)

Bij de dikte bepaling van uw zitkussen: houdt rekening met de zithoogte van de bank (hoe dikker het kussen, hoe hoger de zithoogte wordt).

Kussens dieper dan 65 cm verbruiken meer stof  en zijn om deze redenen duurder.

Advies : Dikte van zitkussens
Stoelen en (eet)banken : 4-6 cm
Loungebanken :  8-12 cm

Advies : Bepaling van de zithoogte (incl. de kussens)
Normale zithoogte = +/-47-49cm
Lounge zithoogte = +/- 42cm

Rugkussen strak / Rugkussen plof band

khgrugkussenstrakBij deze kussens heeft U te maken met 3 afmetingen (zie tekening):

 • Breedte (B)
 • Rug Hoogte (H)
 • Dikte (D)

Houdt rekening met de dikte van het zitkussen. Voorbeeld: zitkussen is 10 cm dik, de totale rug hoogte van de gemeten bank is 50 cm, dan is de benodigde rug hoogte van het kussen 50cm -/- 10 cm = 40 cm (het rugkussen wordt op het zitkussen geplaatst in de bank). DUS U dient de dikte van het zitkussen in mindering te brengen op de rug hoogte van de gemeten bank. Voor strakke kussens adviseren wij om de kussens 2 cm te laten over steken, bij plofkussens adviseren wij 5 cm tot 10 cm.

Kussens breder dan 65 cm verbruiken meer stof en zijn om deze redenen duurder.

Rugkussens plof, adviseren wij om niet breder te bestellen dan 75 cm. Rugkussens plof zijn dikke robuuste kussens en zijn nooit exact passens.

Let op! Hou er rekening mee dat u de dikte van het zitkussen aftrekt van de rughoogte van de bank:

Rukussen hoehetnietmoet

Rugkussen plof

khgrugkussenplofBij deze kussens heeft u te maken met 3 afmetingen (zie tekening):

 • Breedte (B)
 • Rug Hoogte (H)
 • Dikte (D)

De dikte van een rugkussen plof is afhankelijk van de gekozen breedte en hoogte van het kussen (hoe breder en hoger het kussen is, hoe dikker het kussen incl. zijn vulling wordt), de dikte van een plof kussen zal variëren tussen de 15 tot 20 cm.

Het plof kussen verkrijgt zijn vorm als de vulling in het kussen wordt gedaan. Dit gaat ten koste gaat van uw initiële gemeten maten. Onze ervaring is dat een kussen circa 17% krimpt in zowel de lengte als in de breedte (dit is bij benadering). In onze bestelmodule zit deze terugval in maat al verrekend. U hoeft alleen de gewenste eindafmeting bij de Breedte en Hoogte in te geven.

Houdt rekening met de dikte van het zitkussen. Voorbeeld: zitkussen is 10 cm dik, de totale rug hoogte van de gemeten bank is 50 cm, dan is de benodigde rug hoogte van het kussen 50cm -/- 10 cm = 40 cm + 10 cm of 15 cm dat het kussen boven de bank uitsteekt = 50 cm of 55 cm (het rugkussen wordt op het zitkussen geplaatst in de bank). DUS u dient de dikte van het zitkussen in mindering te brengen op de rug hoogte van de gemeten bank.

Voor een bank met een zit diepte tot z’on 50 cm / 55 cm adviseren wij om geen plofkussens voor uw rug te gebruiken, maar strakke kussens, omdat plof kussens veel dikker zijn, houdt u te weinig zitdiepte over voor een comfortabele zit. Wij adviseren voor rugkussens plof niet breder te gaan dan 75 cm. Rugkussens plof zijn dikke robuuste kussens en zijn nooit exact!

Kussens met afwijkende maten / vormen

Voor kussen met afwijkende maten / vormen adviseren wij u om contact met ons op te nemen.